Het is me een titel wel. (Van dit artikel.) Maar het kan je gebeuren, zo als bij mij.
Het begon met een benzinekraan die verstopt zat (Elders in deze rubriek), dan met het idee om toch eens die spoelpoorten wat groter te maken. En dan constateert je dat je te ver bent gegaan. Één spoelpoort, aan de voet van de cilinder is groter dan de spoelpoort begrenzing op het carter kan bedekken. En dan heb je een probleem.
Althans daar lijkt het op. Maar het valt mee.
Voor de duidelijkheid laat ik even het “probleem” zien.
Als je goed kijkt dan zie je rechtsboven, bij de spoelpoort uitsparing, dat de pakking aldaar een grotere uitsparing heeft dan er materiaal zit op het carter.
Wel, …dan hoef je de cilinder niet meer te monteren, dan trekt hij geheid valse lucht.
Wat te doen ? Natuurlijk kan je het blok onder je brommertje vandaan halen en hem uit elkaar gaan halen. En als dat gebeurd is, het desbetreffende carterdeel naar de gespecialiseerde lasser brengen, om er meer materiaal aan te laten brengen.
Oké, het is de beste methodiek, maar het kan ook simpeler. (En goedkoper.)
En dat heb ik gedaan.
Het vraagt slechts moed en huisvlijt. Uitgebreide werkplaatsen zijn ook niet aan de orde. Wel wat normaal gereedschap (soms iets wat niet iedereen gelijk heeft liggen, maar betaalbaar te koop is.), een huistrapje, een boorklem, een kruk of kistje en aanvaartbaar weer. Ik laat je even mijn werksituatie zien.
Zo als je ziet, niets bijzonders. Het enige “bijzondere” is mijn kistje. Zelf gemaakt en uiterst handig om op te zitten met het sleutelen (twee hoogtes), je spullen in te doen als Moe je roept voor het eten, als je ergens net niet bij kunt, om je brommertje op te zetten en nog veel meer gemak heb je er van. Ik heb al 40jr zo`n kistje tot m`n beschikking. [Niet dezelfde, deze is pas 20jr oud.]
Maar goed, aan de slag.
Dit is de situatie en de plek waar het moet gebeuren.
Men neme een stukje papier, knip het op maat en pons er twee 6mm gaatjes in.
[Uiteraard moet je dan een setje holpijpjes hebben. En die heeft niet iedereen. Maar dan knip je ze er in. Doch een setje holpijpjes is niet het duurste en altijd handig als je zelf effe een pakkingtje moet maken van een leeg melkpak.]
Als je het papiertje er dan even overheen schuift en met een potlood de zaak accentueert, dan heb je een basisontwerp.
En kan je aan de slag.
Ik vond nog een stukje aluminium hoeklijn in de kelder en daar kan het passtuk mooi van gemaakt worden. Het is wel te dun (2mm). Het moet 3 – 4mm dik zijn, maar dan maken we toch 2 passtukjes.
En geen nadeel zonder voordeel: Dan is het hele passtuk lekker buigzaam. Tenslotte is het carter op de betreffende plek ook niet helemaal vlak.
Zie hier mijn "werkbank".
Na het nodige zaag en vijlwerk kon ik even passen en bezien of het er op leek.
Het ging en een tweede plaatje kon gemaakt worden.
Toen ze klaar waren was de volgende stap, om de verf weg te krabben op de desbetreffende plek. Tenslotte moet de ijzerkit wel kunnen hechten. Het koste enige moeite om die verf daar los te krijgen, maar uiteindelijk had ik wel een ruw oppervlak, waar die kit goed op kan hechten.
Voor de goede orde nog even de twee plaatjes in beeld. (zo`n 55 x 9mm)
Het ene plaatje blijft onaangeroerd. Het tweede plaatje is in de midden dunner gevijld, zodat daarmee de ronding van het carter gecompenseerd kan worden.
In deze zie je, dat er al gaatjes geboord zijn. Sorry, dat ik het niet kon fotograferen, maar ik heb slechts 2 handen en die had ik nodig om met de ene hand de boormachine vast te houden en de andere hand de plaatjes op de juiste plek te houden.
Verder zie je dat er een M3 tapje in een van de gaatjes staat.
Het was geen machine tap, doch slechts een huishoud setje van 1e – 2e – 3e tap.
Ik heb slechts de 2e tap gebruikt. (Dat is bedrijfservaring) De getapte draad is dan nog niet helemaal af, maar dan pakt het M3 boutje beter in het dunne cartervlak.
En even voor de goede orde, zo je het nog niet wist: De boordiameter die je moet boren voor een bepaalde tap is 0,8 x de tap maat. In dit geval dus 0,8 x M3 = 2,4mm.
Wel, ik heb daar 2,5mm voor genomen. Die zit in m`n borendoos en die 2,4mm niet.
Van bovenaf te zien ziet het er zo uit.
Het tweede gaatje boorde ik op deze manier.
De twee plaatjes zette ik met één boutje vast, dan de andere kant aandrukken met een schroevendraaier en dan boren. Dat moet je zo doen, want tenslotte loopt het carter daar iets rond. (Als je dat niet zo doet, dan bestaat de kans dat er toch lekkage optreed onder de plaatjes door.)
Nogmaals in ogenschouw genomen na de test met 2 boutjes er in. (Een gaatje moest een ½ mm opgeboord worden want het klemde.)
Zo, nu was ik 3 uur verder en was het moment sur preme daar. De kit of het cement of hoe je het ook wilt noemen kon gemengd worden. Het is een ijzer\aluminium kit die ik bij de automaterialen zaak heb gekocht en er al eens mee gewerkt heb. (Resultaat …. Top)
Het is een twee componenten kit waarvan ik even, van de verpakking, een foto heb gemaakt. De kitspuit zelf ligt nog op de werkplek.
Na het spul gemengd te hebben is het vlug werken. (Ik moest er ook gelijk een carburateur mee repareren. Maar daarover in een ander artikeltje.)
Met een mes als plamuurgereedschap heb ik het ijzer\aluminium cement aangebracht.
Het eerste plaatje er op.
Weer wat cement er op en het tweede plaatje er op.
De verzonken M3 boutjes er in (slechts 8mm lang) en het basis karwei (tje) is klaar.
Na even het teveel aan cement weggeveegd te hebben, heb ik even de laatste foto`s gemaakt.
Nu een paar dagen de zaak in rust laten en dan kan ik de zaak vlak vijlen \ schuren.
Ook daar zal ik een fotootje van maken, maar dat komt nog. Het is nu nog heet van de naald.
En als je het nu verder wilt volgen, waar het de spoelpoorten aangaat, moet je op de opvoersite kijken. Dit was een klusje tussendoor. Het was me zeer aangenaam om te doen en beleefde weer de “goede ouwe tijd”, waar ik dit niet durfde te doen en nu m`n hand er niet voor om draaide.
Tot zover gemeld en vriendelijk gegroet.