Over de cdi gesproken
Geplaatst: 07 mei 2014 22:26
door C. van Klaveren
Hallo waarde Tomosrijders,
Sinds een paar dagen ben ik weer bezig met de cdi unit.
Nu na een paar jaar ben ik eindelijk tegen wat schema`s aan gelopen van de Tomos-cdi. Nu wil ik te weten komen of die schema`s overeen komen met de werkelijkheid.
Welnu om dat aan de weet te komen heb ik wat kapotte cdi`s nodig.
Dus mijn vraag is: Wie heeft nog een kapotte cdi liggen en wil die afstaan voor onderzoek?
Mocht mijn missie slagen dan komt over een poosje de juiste info hoe “onze” cdi nu precies werkt.
Bij voorbaat dank.
In afwachting verblijf ik weer met vriendelijke groet.
Re: Over de cdi gesproken
Geplaatst: 09 mei 2014 18:01
door Timo
Ik zou zeggen: plaats een advertentie in de 'Gevraagd' sectie van de markt. Misschien heb je dan meer kans op slagen.

Re: Over de cdi gesproken
Geplaatst: 09 mei 2014 19:46
door shadowranger
Op zich lijkt mij de CDI niets meer en minder dan een passief systeem met 2 spoelen waarbij de aangeboden spanning uit het blok via een eerste spoel opgeschroefd wordt in een 2e spoel (net zoals de oude bobines werken). Eventueel vergezelt met wat electronische componenten om de spanningspiek zo kort mogelijk te houden en het maximale uit de bron te halen.
Het enige wat ik niet begrijp is waarom een CDI voor een pick-up unit 4 draden moet hebben en een "gewone" slechts 2.

"Gewone" CDI

Voor pick-up units
Btw: Ik vond nog een andere afbeelding van een Piaggio CDI. Misschien kun je er wat mee?

Re: Over de cdi gesproken
Geplaatst: 15 mei 2014 08:32
door C. van Klaveren
Waarde hr. Shadowranger en anderen,
In reactie op bovenstaande schrijven het volgende.
Als elektricien blijf ik natuurlijk geïnteresseerd in de elektra. En specifiek voor deze site, waar het geheimzinnige van de ontsteking aangaat. Welnu, ik heb het e.e.a. gevonden. (Na jaren)
Maar om te beginnen zal ik aangeven \ vertellen hoe het (mijn inziens) zit met de 4 draden uit de pick-up unit.
Als afgeleide neem ik even het schema van Piaggio.
1. De Absteller is de draad die naar de uitknop gaat. Daarmee leg je de voedingspanning voor de bobine (Welke uit het motorblok komt) aan de Nul. [min of aarde, zo je wilt.]
2. De tweede groene aansluiting is voor de voedingspanning voor de bobine (Welke uit het motorblok komt)
3. De derde (rode) aansluiting is voor de draad die van de pulsgever komt.
4. En de vierde (witte) aansluiting is voor de Nul lijn in de schakeling. Het zal duidelijk zijn dat je die nodig hebt, anders werkt er helemaal niets.
De werking van de schakeling gaat als volgt: (volgens mij)
Op de tweede groene aansluiting komt een wisselspanning aan. Die kan je aan Nul – min of aarde leggen, als je op de uitknop drukt. Ergo: de spanning gaat dan niet de schakeling in.
Maar goed, als je niet op de uitknop drukt. Dan wordt er eerst gezorgd dat er een potentiaal verschil ontstaat in de schakeling. En wel tussen de tweede groene aansluiting en de Nul. (massa – aarde – GRD) Daar zorgt R3 voor. En de waarde van R3 zorgt dat er een bepaalde stroom gaat vloeien.
De volgende stap in de schakeling is de diode D2. Deze zorgt er voor dat alleen het positieve deel van de wisselspanning doorgelaten wordt. Dat positieve spanningsdeel laad de condensator C1 en staat voor de Anode kant van de Thyristor.
Zolang er geen positieve spanning naar de Gate van de Thyristor komt, blijft de Thyristor dicht staan en kan het positieve spanningsdeel (Van de ontsteekspanning) er niet door.
Als er nu een spanningspuls van de pick-up komt, komt die als eerste over de C2 te staan. Tevens verdeelt de spanning zich verhoudingsgewijs, (gelijk aan de weerstand waarde), over de 2 weerstanden die er achter zitten. Ook bepalen de R1 en R2 de stroom door dit kleine circuitje naar de Gate en aarde toe. Die stroomsterkte bepaald hoe snel de C2 opgeladen wordt.
Als nu de juiste spanninghoogte op de Gate komt, dan wordt de Thyristor open gestuurd. De hoogte van de Gatespanning wordt bepaald door R2.
En dan gaat de Thyristor geleiden en de condensator C2 ontlaad zich weer. (richting aarde) Gelijktijdig wordt ook de positieve ontsteekspanning nu naar de massa geleid en als dat gebeurd wordt ook de C1 aan massa gelegd en ontlaad.
De ontlading van C1 brengt aan de andere kant van de C1 een potentiaal verschil te weeg. Datzelfde potentiaal verschil brengt ook een (moleculen, cq spanning) verandering in de primaire spoel te weeg.
Om die (moleculen, cq spanning) verandering maar 1 x te laten plaats vinden en niet te laten nadenderen (Eigenschap van een verandering in een spoel), is er een (blus) diode D1 over de spoel geplaatst.
Deze D1 diode zorgt er voor dat de spanningsreactie uit de primaire spoel gelijk aan aarde wordt gelegd, zodat in de secondaire spoel ook maar 1 spanningspuls ontstaat. Gevolg: 1 bougievonk.
Bij de volgende wenteling van het vliegwiel begint de cyclus opnieuw en wordt C1 weer geladen. Zo gaat het.
Bij de “gewone” CDI \ Bobine unit (zonder opnemer) is er een andere schakeling van toepassing. Mijns inziens, is het een doorontwikkeling van de techniek. Daar heb ik nu wat schema`s van gevonden en zit ze te analyseren.
Ik kom er op terug, want het is mij te interessant om het te laten liggen nu ik zo dicht bij ben.
Tot zover gemeld.