Pagina 1 van 1

Eindelijk weer een Tomos

Geplaatst: 02 mar 2019 20:49
door Bobbert
Hoi allemaal,

Ik ben weer terug van weggeweest.

Eerder vandaag heb ik een Tomos Youngst R uit 2007 gekocht.
Hij rijdt, remt en zelfs de verlichting doet het. Optisch is ze niet de mooiste en terwijl ik in het donker naar huis reed viel me op de de verlichting in de teller het niet doet. Ook de grootlicht indicator doet het niet dus daar zal ik naar moeten kijken.

Eerder heb ik een A35 snor gehad, dus deze "nieuwe" look is voor mij helemaal nieuw en onbekend. Zijn er bekende punten die ik extra zou moeten controleren bij dit model?

Re: Eindelijk weer een Tomos

Geplaatst: 02 mar 2019 23:40
door sturmgewehr
Hallo, van alle Tomosjes vind ik deze nog het fijnste rijden. Waarschijnlijk is gewoon je controlelampje en tellerverlichting doorgebrand, simpel te vervangen. Verder de versnellingsbakolie regelmatig controleren/vervangen en verder kan er weinig aan mankeren. Erg makkelijk in onderhoud.

Re: Eindelijk weer een Tomos

Geplaatst: 08 mar 2019 18:25
door Bobbert
Vandaag 2 uurtjes tijd gehad om met de Youngster bezig te gaan. De achterrem heb ik schoongemaakt, gesmeerd en afgesteld. Ook de ketting heb ik op spanning gebracht. Het lijkt erop dat deze samen met de tandwielen nog niet zo lang geleden vervangen zijn. Morgen ga ik kijken naar het achterlicht omdat het remlicht niet werkt en ik wil de cilinderkop moeren even nalopen omdat er bij een koude start enorm veel rook tussen het blok en de cilindervoet ontsnapt.
Kwam er trouwens achter dat de Youngster een "Bullet" uitlaat heeft. Het bekende probleem met de popnagels van de demper heeft deze ook. Misschien toch maar eens een popnagel set kopen zodat ik dit zelf kan repareren. Mocht iemand een originele brom uitlaat hebben dan is omruilen bespreekbaar.

Re: Eindelijk weer een Tomos

Geplaatst: 08 mar 2019 21:32
door fons716
Kan ook de uitlaat pakking zijn die lekt.

Re: Eindelijk weer een Tomos

Geplaatst: 10 mar 2019 14:43
door Bobbert
Gisteren ook maar even bezig geweest met de Youngster. Heb het achterlicht gerepareerd door de contactpunten schoon te maken en de bedrading goed aan te sluiten. Tot mijn blijde verbazing werken beide remlicht schakelaars dus dat was een gratis fix. De kopmoeren zaten relatief los die dit heb ik goed aangedraaid en daardoor is het roken bij de voet verholpen. Als laatste heb ik de voorrem goed schoongemaakt en alles opnieuw in het vet gezet. Wat me opvalt is dat ik ondanks de bullet uitlaat "maar"een top op de teller heb van 50 km/u. Met zo'n pijp verwacht je toch meer of zit ik ernaast? Ik heb al even gekeken naar de rest van de setup. Ik heb een 14.12 carb en 12mm spruitstuk, geen restrictie in het luchtfilter en hij lijkt goed afgesteld aan de hand van hoe hij loopt en de kleur van de bougie. Iemand die me kan vertellen of ik iets over het hoofd zie?

Re: Eindelijk weer een Tomos

Geplaatst: 10 mar 2019 15:54
door fons716
Uitlaat poort is erg klein en kan wat dicht zitten met kool, ontkolen scheelt misschien een paar km/h.
Nadeel van een std cilinder, spoel poorten zitten 2 mm te laag waardoor je een hele lage blowdown hebt en dus weinig toeren draait.

Re: Eindelijk weer een Tomos

Geplaatst: 23 mar 2019 20:45
door Bobbert
Dan gaan we maar eens ontkolen binnenkort. Bedankt @fons716. Andere vraag, de Youngster heeft geen standaard. Door de eerder genoemde uitlaat is de middenbok eigenlijk geen optie meer heb ik begrepen. Is er iemand die mij kan vertellen of er een zijstandaard is die goed past op de mono-achterbrug en dus ook werkt met deze bijzondere brommer?