Pagina 1 van 1

Lamp brandt steeds door

Geplaatst: 11 jun 2019 16:48
door MeneerJansen
Ik heb een Tomos Flexer snor uit 2008 (25 km/h).

Omdat mijn (voor)lamp om de week doorbrandt heb ik een nieuwe spanningsregelaar besteld (link) en geplaatst. Maar mijn voorlamp brandt nog steeds om de haverklap door. Ik heb Natuurkunde op de middelbare school gehad maar heb de ballen verstand van "echte praktische" elektra. Ik ken alleen de Wet van Ohm en ik weet wat Volt, weerstand en ampere betekent.

Zie foto hieronder:
Afbeelding

Ik heb het voltage gemeten tussen de aarde (= nul Volt, valt buiten de foto) en waar rode pijl staat met een multimeter. Ik ga er vanuit dat de bruine draden die je op de foto ziet ook nul Volt zijn. Die spanning is 20 Volt als de motor stationair draait en neemt fiks toe als ik gas geef. Ik kan ook 20 Volt meten tussen "de pijl" en de aarde v/d spanningsregelaar (zoals het hoort denk ik).

Als ik de twee gele draden met elkaar verbind doet mijn voorlamp het weer. Als ik de twee gele draden aansluit op de 2 polen onderaan op spanningsregelaar dan brandt het licht ook maar dan brandt 'ie na een week weer door.

  1. Hoe moet ik die 2 gele draden aansluiten op de spanningsregelaar?
  2. Als alles goed zit dan moet ik toch mijn voorlamp niet harder zien branden als ik gas geef?
  3. Is er ergens een voorlamp te koop die op batterijen werkt en aan de eisen voldoet?

P.S. Achterlamp heb ik vervangen voor een elektrisch lampje v/d Hema. Mocht v/d Politie.

Re: Lamp brandt steeds door

Geplaatst: 11 jun 2019 19:55
door fons716
Afbeelding

Re: Lamp brandt steeds door

Geplaatst: 11 jun 2019 20:29
door MeneerJansen
Bedankt voor je reactie.

Dus ik hoef de 'ground' niet op de spanningsregelaar te schroeven? En mijn 'Power out', is dat de dikke gele draad, of de dunne gele draad?

Hoe kan ik testen of de 12 Volt goed is? Door de grond en de 'Coil' draad op mijn multimeter aan te sluiten?


P.S. Net weer even gemeten. Tussen de 2 gele draden kan ik geen spanning meten. Maar als ik ze aansluit op de spanningsregelaar (of verbind met elkaar) dan brandt mijn licht. Klaarblijkelijk heb ik geen pepernoot begrepen van elektrotechniek op school want ik zou denken dat er dan een spanningsverschil te meten moet zijn tussen die 2 gele draden...

Re: Lamp brandt steeds door

Geplaatst: 11 jun 2019 21:28
door fons716
De gele draad die uit het blok komt moet op coil.
Power out is 12 volt wisselspanning.
Regelaar moet massa hebben anders doet hij niets en branden je lampen door

Re: Lamp brandt steeds door

Geplaatst: 11 jun 2019 21:51
door MeneerJansen
Wederom bedankt voor je reactie.
De gele draad die uit het blok komt moet op coil.
Ik weet helaas niet waar de draden vandaan komen. En bedoel jij dat er een draad uit mijn motorblok moet komen? En de coil, is dat de dynamo achter de zwarte kap die voor de spanning zorgt?
Power out is 12 volt wisselspanning.
Wow! Wisselspanning. Komt dat uit de dynamo? Vergeef me de domme vragen alsjeblieft. Ik ben echt een complete noob op elektro gebied.
Regelaar moet massa hebben anders doet hij niets en branden je lampen door
Voor zover ik het na kan gaan is de spanningsregelaar goed verbonden met het metaal van de Tomos. De bruine draad zit middels de schroef in het midden en middels een stekkertje verbonden met de spanningsregelaar.

Op dit moment zit de de dikke gele draad aan het buitenste stuk verbonden (op jouw foto de Power Out genoemd). De dunne gele draad zit op het gedeelte aangesloten dat Coil heet. En de bruine draad zit op de schroef in het midden v/d spann.regelaar en met een stekker op de Gropund v/d sp.regelaar aangesloten.

Zijn er 2 punten aan te wijzen waartussen de spanning 12 Volt moet zijn? Zie plaatje hier onder. Ik probeer steeds te meten tussen de aarde (bruine draad?) en een v/d punten A, B en C.
Afbeelding


P.S. Tussen de 2 gele draden kan ik geen spanning meten. Maar als ik ze aansluit op de spanningsregelaar (of verbind met elkaar) dan brandt mijn licht. Klaarblijkelijk heb ik geen pepernoot begrepen van elektrotechniek op school want ik zou denken dat er dan een spanningsverschil te meten moet zijn tussen die 2 gele draden...

Re: Lamp brandt steeds door

Geplaatst: 11 jun 2019 23:04
door fons716
Coil betekent spoel, die zitten achter het vliegwiel.
Uit het blok komen 2 draden geel en zwart, de dikke gele kabel moet dus op coil als ik naar jouw foto kijk.

Spanning verschil kun je niet op jouw manier meten, 1 draad van de multimeter altijd op de massa houden en de andere op power out ( moet 12 volt zijn) als je daarna op coil bv 22 volt meet is het verschil dus 22-12=10 volt

Re: Lamp brandt steeds door

Geplaatst: 12 jun 2019 17:04
door MeneerJansen
Kan het kloppen dat alles wisselstroom is?

Want dan kan ik namelijk wel 12 V meten op diverse plekken. De dikke gele draad komt inderdaad uit het blok. Die heb ik aangesloten op de middelste pin v/d spanningsregelaar die gemarkeerd is als "Coil" in de foto van @Fons716 hierboven. Gekke is dat alles ong. 12 V is (beide gele draden). Ook bij mijn voorlamp loopt het voltage op naar ong. 18 V als ik gas geef. Lijkt mij niet zo'n groot probleem, toch?

De gele draad die ik aangesloten heb op de pin gemarkeerd als "Power Out" loopt ook op naar ong. 18 V bij gasgeven. En de spann. reg. maakt echt goed massa met het frame v/d brommer. Is mijn spann.reg. kapot? Zou dat kunnen komen doordat ik Coil en Power Out verkeerd om gemonteerd heb gehad een paar weken?

Mijn toeter is ook een stuk harder dan toen ik mijn nieuwe spann.reg. net gemonteerd had een paar weken terug...

Re: Lamp brandt steeds door

Geplaatst: 12 jun 2019 18:59
door fons716
Alles is wisselspanning, denk dat je regelaar dood is want 18 v op power out is 6 volt teveel.

Re: Lamp brandt steeds door

Geplaatst: 12 jun 2019 19:35
door MeneerJansen
Alles is wisselspanning, denk dat je regelaar dood is want 18 v op power out is 6 volt teveel.
Ik denk ook dat ik een andere (duurdere) sp.reg. ga kopen. Als alles wisselspanning is dan maakt het volgens mij ook niet uit of je gele draden op de linker of de rechter pin aansluit. Als je een gele draad maar niet op de aarde aansluit. Ik lees hier dat iemand zegt: "I messed with 2 of the cheaper regulators. They seemed to work for a while, then eventually would just start spitting out random voltage.".

Wat ik heb geleerd:
  1. Electra in een Tomos is wisselspanning! (belangrijk voor je multimeter)
  2. Goedkope spanningsregelaars doen het een tijdje en gaan dan stuk.
  3. Op goedkope spanningsregelaars staat niet aangegeven waar de Gound en waar de Active draden op aangesloten moeten worden.