Pagina 1 van 6

Tomos A3 retrolook

Geplaatst: 03 sep 2005 20:45
door Volty
Aan het begin van deze zomervakantie kocht ik een Tomosje. Gewoon om naar mijn smaak op te knappen omdat sleutelen toch aardig verslavend is ;)

't ding zat gewoon in onderdelen, de vorige eigenaar had het frame al grotendeels kaal gemaakt. Zo zag het er toen uit:

Afbeelding

Gekocht inclusief oud type A3 blok, eicilinder dus, en een airsal 65, 12mm spruitstuk en een 15mm dellorto. Dat A3 blok had er al een Puch drijfstang in zitten, zodat de airsal erop past. Dus dat gedeelte had in het begin weinig aandacht nodig :)

Dus ben ik maar begonnen met alles ECHT kaal te maken, op het frame zaten er in de hoekjes en bij 't balhofd nog overal verf. Dat was me het klusje wel zeg.. er is zo een hele pot verfafbijt doorheen gegaan.

Daarna begon het modificeren, ik wilde 't ding een beetje 'retro' maken. Dus verlagen dat zadel, verstevigingsstang ertussen gelast en de steuntjes voor de zijkappen en kettingbeschermer weggeslepen. De huis-tuin en keukenlasjes zijn ook meteen netjes weggeplamuurd. Natuurlijk vertel je dat niet als je over je laswerk op loopt te scheppen :D
Ook een voorbereiding gemaakt voor een fatsoenlijk contactslot, want omdat ik geen cockpit ga gebruiken moest dit ergens anders geplaatst worden. Links boven het blok dus, dichtbij de kleine kabelboom die ik op de originele plaats van de carburateur ga wegmoffelen.

Anyway, toen kon het spul in de primer! :P

Afbeelding

Als kleur heb ik zijdeglans zwart gekozen. Voor het frame en de velgen, de achterbrug werd hoogglans zwart. Niet meteen de keuze die iedereen zou maken, maar dat maakt 't juist weer apart!
Dus ik heb hem met echte rallyverf gespoten :P

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afgewerkt met een laagje blanke vernis, zag het er naar mijn zin best strak uit voor een boerenschuurspuiterij :P Ondertussen had ik ook een Homoet + wat kleine spulletjes besteld via 50cc.nl, dit is keurig binnen een week afgeleverd. Da's best lekker als je graag verder wilt :D
Toen ben ik het spul voorzichtig in elkaar gaan zetten, je maakt wel ver**** snel krasjes met gereedschap..

Afbeelding

Afbeelding

Nu begonnen de problemen pas. De tank lekte, tijdens het lassen waren er dus een paar kleine gaatjes in gekomen. En die gaatjes zaten dus onder de verstevigingsstang :evil:
Pa had een oplossing in de vorm van hars. Dus ik heb in de zijkant van de verstevigingsstang een gaatje geboord, en daar hars in laten lopen. Het zaakje weer netjes afgeplamuurd, en opnieuw gespoten;

Afbeelding

Probleem 2 was het blok. Schakelde beroerd, en er liep iets aan in z'n 2. Na op verschillende fora om advies gevraagd te hebben, en zelf het blok 6 keer uit elkaar te hebben gesloopt, besloot ik een ander blok te kopen.
Mijn oog viel op een nieuw type blok, tweedehands natuurlijk. 't Ding kwam vanonder een studentenbrommertje vandaan vermoed ik, want hij was groen met gele stippen gespoten :S
Mja, DAT was gelukkig beroerd spuitwerk, dus met een flesje thinner, schuurpapier en veel geduld heb ik dit blokje weer knap gekregen. Het oude blok heeft zijn ontstekingskapje moeten afstaan, dit vond ik namelijk mooier en het scheelde mij weer werk om verf te verwijderen ;)
Daarna het blok opengemaakt om te controleren of het netjes in elkaar stak.. het zag er verdorie als nieuw uit! :shock: Dus ik hoefde niet lang te twijfelen of ik de 'leuke spulletjes' van het oude blok hierop zou schroeven :D
Nu zou je denken, waarom verkoopt iemand een blok die (zo te zien) vrij nieuw is? Wel, de CDI ontsteking was ramgaar. Gelukkig had ik het donor-eicilinderblok nog liggen, dat braaf zijn contactpuntenontsteking heeft moeten afstaan.

Ook gelijk die trommelremmen maar aangepakt, die dingen bleven maar hangen en beroerd remmen. Blokjes opgeschuurd, en wat lagervet op die rempen (dat ding die je blokken uit elkaar duwt), en weer een onderdeel dat naar behoren werkte :)

Ondertussen had ik ook andere handvaten, afsluitbare tankdop en een oldskool geel vinnetje gekocht. Dat laatste leverde wel leuke taferelen op bij de bromboer, zij dachten dat ik stickers bedoelde omdat niemand zoiets meer koopt :P Toen was de brommer, op wat kleine klusjes na (zoals remmen en ketting stellen), klaar!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Nu rijdt het ding fijn rond, loopt erg mooi tot nu toe. De top ligt zo rond de 80 schat ik, een lekker vaartje dus :D
Hij zal denk ik voornamelijk als toerbrommertje gebruikt worden, op de laatste foto zien jullie namelijk mijn 'daily driver' op de achtergrond :)

Geplaatst: 04 sep 2005 00:31
door Milan
leuke, stoere brommer man! voor zover ik kan zien van de fotos vindt ik het netjes gedaan, homoet heeft vast een bot geluid ook!
Groeten en suc6 ermee, MILAN

Geplaatst: 04 sep 2005 01:34
door poekelen
echt vet hoor :lol:
alleen heeft die stang niet zoveel nut. als je nu keihard stop om wat voor reden dan ook dan knalt stang zo de tank in.
je kon hem beter op je balhoofd lassen :wink:

Geplaatst: 04 sep 2005 08:59
door Volty
Die stang heb ik er tussen gezet om 't torderen in de bochten tegen te gaan.. stoppies kan ik niet eens :D

Straks ff oliepeil checken + de ontsteking netjes afstellen, dan is ie dus echt klaar 8)

Geplaatst: 04 sep 2005 10:47
door hellbat
knap gedaan hoor, mooi werk.

@poekelen.
Als die buis in de tank knalt, is het leed toch al geleden, dan is zowieso je hele frame krom, met of zonder pijp, dus maakt het niet uit waar hij vast zit.

groeten Marcel

Geplaatst: 07 sep 2005 20:09
door Volty
Guess who got problems..

Rijdt ie net een dag of 2, wil ik weer eens een lekker ritje maken. Ben ik op 500m van m'n huis, wil remmen, breekt daar zomaar die houder voor de remhendel + de gashendel af!? :?
Kom ik thuis, kijk ik bij mijn voortandwiel.. Hee, dat was toch schoon?? Blijkt 'ie ook al olie te lekken uit de welbekende keerring. Als klap op de vuurpijl was mn tank ook nog steeds lek. Zo blijf je natuurlijk bezig :P

Afijn, vandaag had ik lekker een dagje vrij van school, dus ff bij de bromboer een keerring + wat olie gehaald, en een complete rem/gas set gekocht (kon dat onderdeeltje niet los kopen). Keerring vervangen, ging probleemloos. Daarna voor de 2e keer een gaatje in m'n verstevigingsstang geboord, en daar weer die stinkhars in laten lopen. Nu zou ie voor 100% vol moeten zitten met hars, dus bid met mij mee :D

Beetje afgeplamuurd, en nu staat 'ie weer in de zwarte verf te drogen. Morgenochtend ff een vernis (blanke lak) laagje spuiten, en dan zou ie morgenmiddag weer moeten rijden :D

Hopelijk wat langer dan de eerste keer.. :roll:

Geplaatst: 07 sep 2005 22:15
door skoeddies
zow dat is nog eens aanpakken..
gewoon alles meteen in één dag afhandelen..
maar ik vind het echt een hele mooie brommer..
ook precies mijn smaak, mooi zwart, lekker laag...
perfect gewoon, ga zo door.

Geplaatst: 10 okt 2005 18:23
door TomosDePomos
Hoei! Das een strak brommertje :D
Mooi gedaan!

Geplaatst: 09 nov 2005 19:48
door Volty
Kleine update:

In de tussentijd is hij weer een beetje veranderd.. maar om nou te zeggen dat 't gepland was, nou nee :roll:
Ten eerste is mijn homoet kapot - tijdens het rijden was de ophangingsbout losgetrild zodat hij alleen nog maar aan de tapeinden van de cilinder hing. Daardoor is mijn bevestigingsplaatje (of hoe 't ook heet) doormidden gebroken, ik heb het wel geprobeerd om het te lassen maar het is niet gelukt. Maar mijn broertje had nog een standaard kreidler uitlaat liggen, en ik had ook nog ergens een normaal Tomos uitlaatbochtje liggen. Dit in elkaar gebeund, en men hebbe een chromen uitlaat. Prestatieverlies? Niet echt, hoe vreemd dat ook is :?

En ik heb het voor elkaar gekregen om mijn membraanplaatjes te mollen, door ze terug te knallen in het spruitstuk :P
Dat komt doordat de houder van de bobine tijdens het rijden kapot was gescheurd. 't Was een aluminium houdertje, wat blijkbaar niet tegen getril kan. Aangezien ik toen op 30 km van huis was, heb ik die bobine ff met een elastiekje tegen 't blok aan gefrot. Toen wou ie door de slechte aarding niet harder dan 50.. dus was het tijdstip van ontsteking al beroerd. Daardoor gingen uiteindelijk mijn membraanplaatjes naar de tering. Zucht..
Thuis maar ff een houder gemaakt van 5mm plaatstaal, dat breekt voorlopig ook niet meer af :D

Verder zit er nu een 15mm recht spruitstuk in, met dank aan SST. Nu nog een goed vliegwiel regelen ('t verkeerde vliegwiel wat er nu in zit zorgt voor al dat getril), maar ik hoop er volgende week 1 te vinden @ een brommerbeurs die dan hier in de buurt is. Meteen ook ff kijken of ik een lichtschakelaar kan vinden, zodat ik ook grootlicht kan kiezen, nu staat hij namelijk altijd op dimlicht.

Zo staat hij er nu bij;

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Ik heb ook nog een on-board filmpje gemaakt, maar 't beeld staat op zijn kant, dus dat moet ik eerst ff fixen voordat jullie ernaar mogen kijken :wink:

Geplaatst: 10 nov 2005 08:16
door tomosbroeser
heey, ziet er wel grappig uit. zo'n kreidler uitlaat eronder.

enne, zitten je lamphouders niet verkeerd om? je lamp zit nu zo laag heb ik het idee.

Mooie brommer verder. super gedaan:D

Mark

Geplaatst: 10 nov 2005 10:20
door PraatPaal
ik vin het nogsteeds een mooi ding hoor, deze uitlaat staat ook wel, alleen is het jammer dat je voor de rest helemaal geen chrome heb.. maarjah dit ziet er ook wel uit, beetje engelse look

Geplaatst: 10 nov 2005 16:17
door Vuile Beunkoe
heey, ziet er wel grappig uit. zo'n kreidler uitlaat eronder.

enne, zitten je lamphouders niet verkeerd om? je lamp zit nu zo laag heb ik het idee.

Mooie brommer verder. super gedaan:D

Mark
ik heb dat ook gedaan, vind ik veel mooier staan in het totaalplaatje.

Geplaatst: 10 nov 2005 16:30
door Volty
Mijn lamporen zitten idd verkeerd om, dit heb ik expres zo gedaan omdat het veel beter staat met dat rechte stuur.

Oja, het filmpje staat eindelijk goed :D Hoewel ie wat langer had moeten duren, maar de batterijtjes van die digicam waren leeg.. :roll:

(10 mb, doel opslaan als)
*deleted, webspace was vol.. voor andere filmpjes moet je op pagina 2 zijn*
Ik vind het best een tof filmpje geworden, ik ga er eens meer mee lopen violen :P

Geplaatst: 10 nov 2005 16:40
door Vuile Beunkoe
blaast wel lekker.

w8 nu al op het langere filmpje

:D

Geplaatst: 30 nov 2005 17:42
door ~~frenk designs~~
zeker vet man.. filmpje is ook zker strak dikke toere op top en klinkt alsof ie meer wi :D .. ik denk dat ik me lamp houders ook anders om zet als je dat niet erg vind 8) mooi gemaakt !!!

Geplaatst: 30 nov 2005 21:00
door Bren
echt mooi ding joh zo wil ik mijn brommie ook doen denkik maar dan met een crosstuur en wat een lekker geluidje man dat schakeld toch wel wat beter als bij de mijne

Geplaatst: 30 nov 2005 21:31
door Tossie
Strakke brommer ! , hij schakeld idd lekker snel over en hij blijft maar doorgaan zeg heerlijk 8)

Geplaatst: 30 nov 2005 21:35
door PraatPaal
w00t, ding trekt echt uber lang door :)

helaas ik had em zondag kunne zien, maar kutmilan vond het te koud :wink:

Geplaatst: 19 dec 2005 19:37
door Volty
Kleine updeet;

Afbeelding

Spreekt voor zich 8)

Geplaatst: 19 dec 2005 19:46
door PraatPaal
Kleine updeet;

Afbeelding

Spreekt voor zich 8)
DAT ONWT !! w00t w00t roflmaopimp ftw wtf tyfestof y0

eerste reply in 3 dage :shock: