Pagina 1 van 1

Simpel en korte uitleg van het iskra ontsteking systeem.

Geplaatst: 11 nov 2012 11:49
door C. van Klaveren
Goede morgen waarde Tomosrijders,

Bij deze een simpele en korte uitleg van het iskra ontsteking systeem.

Doordat ik bezig was met het verplaatsen van de voorontsteking kreeg ik weer te maken met de ontsteking systeem.
Naar die ankerplaat met die spoelen kijkend, bedacht ik, wat weten wij daar eigenlijk weinig van. (type maar bij zoeken in: iskra ontsteking. En er komt weinig te voorschijn.)

Welnu, ik heb mij er mee bezig gehouden. Gewoon omdat ik het ook niet helemaal snapte hoe het werkte. Plus: Ik ben mijn hele leven elektricien geweest en dan stoort het als je zo`n “simpele” brommer ontsteking niet thuis kan brengen.
Al met al ben ik ondertussen veel te weten gekomen, na heeeeeeeeeel veel lezen. En bij deze even een zeer korte uitleg van\over de iskra ontsteking.

Vroeger was de ontsteking, een (anker)plaat met een lichtspoel, een ontsteekspoel, een condensator en puntjes. En dat was het.

Wel, de naam is (logisch) gebleven, maar in de praktijk zit de ontsteking helemaal niet meer op die (anker)plaat.
Daarop zit slechts 1 spoel waar, op een bepaald moment, een spanning wordt opgewekt die naar de bobine geleid wordt.

Die bobine is eigenlijk de ontsteking. Dat komt omdat er een complete elektronische schakeling in zit. Hoe dat precies zit is moeilijk te achterhalen. (Nergens vind je iets over die schakeling.) Natuurlijk kan ik een suggestie\idee op papier zetten, maar dat is geen waarheid. En ……. wat doet het er toe. Als je de juiste ankerplaat met 4 spoelen gemonteerd hebt, dan werkt het.
En nog even over de 4 spoelen gesproken. Die spoel met de vele windingen is de spoel die de vroegere puntjes vervangt. De andere 3 spoelen vormen de dynamo. Ze zijn volgens het Brushless systeem geschakeld. (In serie) En ze brengen, omdat ze ieder op hetzelfde moment door een magneet gepasseerd worden, een eenparige spanning te weeg. Op de onderstaande foto kan je duidelijk zien dat die spanning op hetzelfde moment ontstaat en omdat ze in serie aan elkaar vast zitten, krijg je een gestapeld beeld.

Afbeelding

Die ontstane wisselspanning is dusdanig krachtig en voldoende hoog, dat daar makkelijk een stevige gelijkspanning van gemaakt kan worden.

Tot zover even een korte beschrijving gemaakt. Een langere en meer uitgebreide beschrijving is in ontwikkeling.

Weer met genoegen gedaan en met vriendelijke groet verblijf ik,