Pagina 1 van 1

Tomos afstelling en ontsteking

Geplaatst: 05 feb 2020 21:58
door BramW123
Hallo,
Ik heb een 2e hands snor Tomos gekocht op marktplaats.
Deze liep wel, maar niet geweldig. Dit weekend heb ik het blok uitelkaar gehad, keerringen, lagers en vraagtekenveer vervangen en een 70cc kit met 15/15 delorto carb. De ontsteking loopt alleen niet op bromstand, de vorige eigenaar heeft ook een extra streep gekrast op de ontsteking. Ik kreeg backfire uit de uitlaat en de Tomos liep niet. Later heb ik mijn ontsteking op zn hoogst gezet, daarop liep de Tomos wel, heb er een stuk mee gereden. Alleen loopt hij stationair slecht en bij redelijk wat gas geven vanuit stationair valt de Tomos uit. Eerst dacht ik dat het aan sproeier afstelling lag maar ik heb hier wat mee gespeeld en gaf weinig reactie. Valse lucht deo test gaf ook weinig resultaat en ik denk toch dat het aan de ontsteking ligt. Ik heb hier nog een en al mee zitten prutsen maar kom er niet helemaal uit. Op met moment loopt de Tomos achteruit. Heeft iemand een idee hoe ik mijn ontsteking het best kan afstellen of waar het aan kan liggen?
Ik hoor het graag,
Groet,

Bram

Re: Tomos afstelling en ontsteking

Geplaatst: 06 feb 2020 09:38
door fons716
Ik kan het originele streepje niet zien op de foto, deze zou ik op de bovenste streep van het carter zetten.
Grondplaat staat nu helemaal rechtsom en dat is de meeste-vroegste voorontsteking, daarom loopt hij achteruit.

Re: Tomos afstelling en ontsteking

Geplaatst: 06 feb 2020 09:41
door shadowranger
Als de motor achteruit draait, betekent dit dat de ontsteking te vroeg staat. Enige remedie is om de grondplaat zover terug te draaien totdat de motor wel de goede kant op draait. Dat zal in principe dan de bromstand zijn (= bovenste streep). Vliegwiel draait bij Tomos linksom (tegen de klok in). Hoe verder je de grondplaat linksom draait hoe later het tijdstip (dus meer naar snorstand). Check anders ook even hier voor de faq electronische ontsteking afstellen.

Ik denk dat de originele tijdstip indicatie op de grondplaat zit in de rode cirkel op je foto (hieronder). Kijk even na of dit zo is of vuil. Als dit idd het goede indicatie is dan staat de ontsteking te vroeg (voorbij de bromstand). Check ook even de spiebaan in je vliegwiel en spie, of deze niet verbogen is of beschadigd/ doorgeslagen. Dan komt je vliegwiel niet goed t.o.v. de krukas te staan.

Re: Tomos afstelling en ontsteking

Geplaatst: 08 feb 2020 12:28
door BramW123
Hallo,
Heel erg bedankt voor jullie antwoorden.
Ik heb de ontsteking steeds een klein stukje linksom verplaatst totdat de Tomos lekker liep.
Nu rijd hij super!

Re: Tomos afstelling en ontsteking

Geplaatst: 08 feb 2020 15:06
door shadowranger
Klopte het punt wat ik op je foto had aangegeven nu met de bromstand op je Tomos? Of was het toch vuil?