Pagina 1 van 1

elektra `tomos quadro

Geplaatst: 21 apr 2021 11:23
door funkyduck
Allereerst heb ik gezocht op het forum, maar niets sloot volgens mij aan op mijn probleem.
Ineens wilde de Tomos Quadro niet meer starten via de elektrische start. Totaal geen reactie. Ik dacht, het is koud geweest, wellicht de accu leeg/stuk of het knopje werkt even niet goed.
Vervolgens zag ik dat het remlicht het ook niet deed als de snorfiets uit stond, maar wel op contact met de rem ingeknepen.

Ik heb toen de accu vervangen, maar het probleem was niet verholpen. Ik zag wel dat door slijtage, de plus-draad op een plekje open was gegaan en waarschijnlijk tegen het ijzer van het zadel heeft aangedrukt. Lijkt kortsluiting dus, maar de zekering onder het zadel was nog in tact.

Ik ben wat gaan meten en ik zag dat als de accu afgekoppeld is, er bij draaiende motor geen spanning (voor het laden) op de accudraden komt te staan. (Ja, misschien 0,1 volt).

De Tomos wil met de kickstarter wel starten en rijden, dus hij genereert kennelijk wel stroom voor de ontsteking. Met draaiende motor doet de verlichting het ook gewoon. Wel lijkt het er op dat hij soms niet weer op gang komt als ik even heb moeten afremmen.

Iemand een tip voor mij waar ik het nu moet zoeken?

Re: elektra `tomos quadro

Geplaatst: 21 apr 2021 16:04
door shadowranger
Zekering defect?

Re: elektra `tomos quadro

Geplaatst: 21 apr 2021 16:40
door funkyduck
Zekering defect?
De zekering was onder het zadel was zoals gezegd nog in tact.

Re: elektra `tomos quadro

Geplaatst: 21 apr 2021 17:36
door shadowranger
Ok. Even overheen gelezen.

Mbt het remlicht: is de lamp nog heel? Krijg je wel spanning op de fitting als je de rem inknijpt. Het kan zijn dat de remschakelaar(s) niet goed werken of sluiting hebben waardoor je niet kan starten.

Om uit te sluiten dat de electromotor zelf defect is kun je deze rechtstreek proberen te starten door de accu rechtstreeks op de aansluitingen van het startrelais (kan ook defect zijn, hoor je deze klikken of niet?) of op de aansluitingen van de motor te zetten.

Re: elektra `tomos quadro

Geplaatst: 21 apr 2021 21:37
door fons716
Heb je wel spanning op het contractslot, en schakelt hij de spanning door als je hem op contact zet.

Re: elektra `tomos quadro

Geplaatst: 21 apr 2021 22:08
door funkyduck
Het remlicht en de gewone verlichting en richtingaanwijzers doen het wel als de motor draait. Maar het remlicht doet het dus niet als hij op contact staat en de motor is uit. Datzelfde geldt voor de richtingaanwijzers. Die doen het ook alleen maar als de motor draait.

De startmotor zou ik kunnen testen, maar er van uitgaande dat het remlicht ook geen stroom krijgt als hij op contact staat, lijkt me dat er ergens geen stroom doorgegeven wordt vanwege een reden. Ook weet ik niet waar de aansluitingen zitten van de startmotor. Ik hoor geen klikken als ik het knopje voor het starten indruk.

Ik kan hem alleen starten als ik hem op contact heb staan. Dus ik denk wel dat er iets geschakeld wordt dan. Ik heb geen metingen verricht bij het contactslot. Maar gaat alle stroom dan ook via het contactslot en zou er een nevenschakeling daar niet goed kunnen zijn?

Re: elektra `tomos quadro

Geplaatst: 21 apr 2021 22:48
door fons716
Contactslot krijgt via de zekering spanning van de accu, zet je hem op contact dan loopt de spanning naar de remlicht schakelaars en knipperlicht schakelaar en claxon en startknop.

Een zekering kan goed lijken met het blote oog maar dat is geen gaat hij goed is, dus doormeten of een nieuwe erin.

Re: elektra `tomos quadro

Geplaatst: 21 apr 2021 22:55
door fons716

Re: elektra `tomos quadro

Geplaatst: 21 apr 2021 23:07
door fons716
Je hebt dus geen spanning na het contractslot.
Zekering toch kapot, contactslot schakelt niet door, of een stekker tussen accu en contactslot is geoxideerd waardoor er geen spanning op het contractslot staat.

Re: elektra `tomos quadro

Geplaatst: 22 apr 2021 12:18
door funkyduck
De zekering onder het zadel is doorgemeten en is nog goed.
Als ik hem op contact zet, wil hij wel starten in tegenstelling tot wanneer ik hem niet op contact heb. Dus hij schakelt in ieder geval iets om te kunnen starten. Ik weet niet of er nu nog iets is wat hij parallel schakelt (de stroom naar achterlicht etc.) of dat dat automatisch ook gebeurd als je hem op contact zet en hem daardoor kunt starten.
Een oxide in een stekker kan nog begrijp ik. Waar kan ik welke stekkers controleren?

Re: elektra `tomos quadro

Geplaatst: 22 apr 2021 12:46
door fons716
Als je naar het schema kijk zie je dat het contactslot de plus draad van bobine cdi aan massa legt als je het contact uit zet, dat heeft helemaal niets met de verlichting of accu te maken.(bruin en zwart van het contactslot)

blauw en geel van het contactslot moeten met elkaar verbonden worden als je hem op contact zet...is simpel te meten met een testlampje of multimeter.

Re: elektra `tomos quadro

Geplaatst: 22 apr 2021 13:48
door shadowranger
Als ik het schema goed begrijp komt de blauwe draad bij de remschakelaar uit. Krijg je daar wel spanning als je het contactslot aan zet? Al gedacht aan kabelbreuk? Als je de stekkers van de remschakelaars haalt en deze doormeet met een multimeter op Ohm stand, verbinden ze dan door als je de rem inknijpt? Verbreken ze ook als je de rem weer loslaat?

Misschien is het wel handig dat je wat foto's maakt en deze hier plaatst, dat zegt meer dan woorden. Misschien zien wij andere dingen waar jij niet aan denkt.

Re: elektra `tomos quadro

Geplaatst: 22 apr 2021 21:09
door fons716
Je kunt alle connectoren tussen accu en contactslot even een paar keer uit en in elkaar steken, wat inspuiten met wd 40 kan oxidatie met het in en uit elkaar kan ook wat helpen voor contact problemen in een stekker.

Re: elektra `tomos quadro

Geplaatst: 26 apr 2021 13:33
door funkyduck
Ik heb de rem ingeknepen terwijl ik hem vlug heen en weer op contact zet. En toen ik het sleuteltje wat op spanning bracht bij het op contact zetten, zag ik de rem ineens flikkeren. DIt wat herhaalt en ineens bleef de rem branden en wilde hij ook elektrisch starten. Het zit hem dus in het contactslot wat niet op alles goed contact maakt. Ik zal hem met wd40 inspuiten en kijken of dat voldoende is. Iedereen enorm bedankt voor het meedenken en de tips.

Re: elektra `tomos quadro

Geplaatst: 01 mei 2021 12:37
door funkyduck
Inmiddels heb ik het contactslot gesmeerd met WD40 en los gehad en de vier stekkertje er opnieuw opgezet. Helaas doet het contactslot het alleen als ik hem handmatig naar rechts vashoud. Waarschijnlijk moet er een nieuw contactslotje in. Nu even kijken of dat een beetje simpel verkrijgbaar is.

Re: elektra `tomos quadro

Geplaatst: 09 aug 2021 12:54
door funkyduck
Uiteindelijk voor 24,99 inclusief verzenden een nieuw universeel contactslot met vier polen besteld en alles doet het nu weer. fluitje van een cent. Bedankt voor alle reacties en hulp.