Pagina 1 van 1

Kickstarter vast door??

Geplaatst: 10 mei 2021 16:27
door EWEA
Hallo,

Zoonlief heeft een knutsel Tomos gekocht (want hij is pas 14). Beter dan heel de de dag swipen en netflix en zo....
Hij reed niet, koppelingshuis lag bijvoorbeeld uit elkaar in een doos. We hebben een nieuwe koppeling erin gezet met nieuwe olie en hij reed weer. Hoop rook en olie uit de uitlaat, ook nog een verkeerde benzinekraan door de vorige eigenaar zagen we later, moeizaam starten, enzovoort. Maar rijden was even belangrijk dan weet hij waarvoor hij het doet.

Toen is hij met een maat afgelopen twee weken alles grondig gaan doen. Wat dingen aan het frame gerepareerd en ander zadel erop, maar ook blok uit elkaar. Nieuwe zuiger met veren, nieuwe naaldlager, alle pakkingen vervangen, ook van de uitlaat. Steeds foto's gemaakt en alles weer hetzelfde terug gezet. Ook de zuiger geolied bij terugzetten. Ook de omegaveer goed terug gezet begrijp ik. Dus ze hebben netjes gewerkt. Verse benzine en olie erin. Na kicken pruttelde hij wat, maar sloeg steeds net niet aan. Ze zijn er toen mee gaan lopen en af en toe kicken om hem aan te krijgen. Volgens mij veel te snel en te hard gekickt ook als ik het zo aanhoor en lopen had ook niet zo gemoeten. Maar ja, dat kan ik nu alleen achteraf tegen ze zeggen... In ieder geval is hij niet gestart maar aan eind van de straat stond de kickstarter vast en dat was het dan... Ik begrijp van ze dat de krukas niet beweegt en de zuiger en de veertjes zijn nog goed.
Wat kunnen ze het best doen om te bepalen wat niet goed zit, zonder onnodig alles uit elkaar te halen? Dus welke stappen en hoe je het controleert? En hebben jullie misschien al een vermoeden?

Het is overigens een Quadro met A35 blok 49cc. Alles gewoon standaard onderdelen.

Re: Kickstarter vast door??

Geplaatst: 10 mei 2021 18:27
door fons716
Ik neem aan dat je nog vooruit en achteruit kunt lopen met de Tomos.

Kickdeksel eraf halen en met de hand aan het vliegwiel draaien of hij nog helemaal rond kan.

Re: Kickstarter vast door??

Geplaatst: 10 mei 2021 18:47
door EWEA
Bedankt Fons,
Ja hij kan voor- en achteruit. Ze weten niet hoe ze de deksel eraf kunnen krijgen omdat het kickstartpedaal in de weg zit en vast zit. Is daar nog een trucje voor om dat toch uit de weg te krijgen?

Re: Kickstarter vast door??

Geplaatst: 10 mei 2021 21:01
door fons716
Kickstarter moet eraf.
Moer van de spie eraf en de ring die eronder ligt verwijderen.
Moer weer op de spie draaien zodat de draad ongeveer gelijk ligt met de moer.

Vuisthamer stevig onder de kickstarter drukken net langs de spie...met een andere hamer een flinke klap op de moer van de spie slaan.

Als je het met 1 hamer doet krijgt het lager op zijn donder en sloop je het lager, dus goed ondersteunen, het lieft met een zware hamer....desnoods ff met zijn 2en doen.