Pagina 1 van 1

Tomos start niet

Geplaatst: 24 mei 2021 20:55
door jeffo46
Hi all,

Korte beschrijving van je probleem: Tomos start niet
Wanneer ontstond het probleem: Zie onderstaand
Aanpassingen aan je tomos (als ja, dan welke?): Zo ver ik weet een vrij standaard Tomos
Type tomos (brom of snor) en model: Tomos Quadro
Setup (carburateur/ luchtfilter/ ontsteking/ tandwielverhouding): Volgens mij standaard

Ik ben bezig om nieuw leven te blazen in de Tomos van mijn tante. Ze is 1,5 jaar geleden aangereden met de Tomos door een auto. Gevolg knie gebroken en Tomos aan de kant gezet, door revalidatie en omdat ze lang niet heeft durven brommeren. Hierdoor heeft de Tomos lang stil gestaan (grotendeels ook buiten). Nu wilt ze weer graag gebruik maken van de Tomos, maar hij start niet meer. Tot vorige week had ik nooit aan een brommer/Tomos gesleuteld, maar ik vind het wel leuk (Youtube/dit forum helpt een hoop), maar ik mis nog de laatste stap..

Voordat ik begon was de situatie dit:
Tomos heeft recent nog gereden, mijn tante heeft een aantal pogingen gedaan en na kickstart ging hij aan. Wel was dit vaak 1x starten en de andere pogingen op dezelfde dag resulteerde in geen startende Tomos.

Situatie nu:
Tomos gaat niet meer aan, met zowel de elektrische start niet als de kickstart, zie voor video (met nieuwe accu): https://youtu.be/J_eFgAYA08I

Wat heb ik eraan gedaan:
- Accu vervangen
- Benzine was goed leeg, heb nieuwe benzine erin gegooid
- Bougie gecontroleerd -> hij vonkt wel (bougie lijkt ook goed (top is bruin, onderkant iets zwart geoxideerd -> normaal?)
- Gecontroleerd of startmotor/bendix draait -> volgens mij gaat dit goed, hij draait wel, maar pakt het niet volledig op? Zie link voor video: https://youtu.be/VlWtL1xAIRw
- Vandaag de carburateur schoongemaakt, ik zag niks gek. Wel 1 nylon buisje stuk/rand versleten, die wil ik nu bestellen.

Voor nu sta ik op het punt om een nieuwe bougie, het nylon kapje voor de carburateur en ATF 2 takt olie te bestellen (geen idee of er nu voldoende in het blokje zit?)
Jullie handige tips wat de volgende punten zijn om te bekijken of onderdelen die ik direct kan bestellen? Ik dacht er bijvoorbeeld aan om maar direct wat pakkingen te bestellen, mocht ik straks toch verder gaan :)

Alvast bedankt :)

Re: Tomos start niet

Geplaatst: 24 mei 2021 21:12
door fons716
De grote vraag is dan, wordt de bougie nat na een paar keer starten.

Startmotor heeft zonder kickkap geen ondersteuning van het glijlager in de kap dus je sloop zo de handel....startmotor slingert alle kanten op en dat is niet de bedoeling.

Re: Tomos start niet

Geplaatst: 24 mei 2021 21:53
door jeffo46
Hi, bedankt voor je reactie.

Bougie wordt niet nat volgens mij, ik ga het nog even dubbel checken. Wat zijn de consequenties als het nat/niet nat is?

Tav dat slopen, dat idee had ik ook, na het filmpje niet meer gedaan ;)

Re: Tomos start niet

Geplaatst: 24 mei 2021 22:56
door fons716
Als de bougie niet nat wordt betekent dat er geen benzine mengsel in de cilinder komt, op lucht loopt een motor helaas niet.