Pagina 1 van 1

Welke benzine kan ik tanken met mijn Tomos?

Geplaatst: 30 apr 2022 09:52
door shadowranger
Vaak wordt door eigenaren van brommers en scooters de vraag gesteld welke benzine geschikt is voor hun 2-takt. Deze sticky geeft daar antwoord op, geldt voor alle 2-takt motoren met carburateur en wellicht is dit mogelijk een antwoord op je motorische problemen:

Check je instructieboekje:

In het instructieboekje staat (voor zover je dat hebt) dat de motor draait op 2-takt mix in de verhouding 1:50 (1 deel mixolie op 50 delen benzine). Vroeger (en misschien kan het nog bij sommige tankstations met een aparte pomp), was dat kant-en-klaar mix, al zie je dit nog zelden. Misschien in de kleine dorpen en bij bepaalde bedrijven kan er een verrijdbare pomp staan, in de grote(re) steden is de kant-en-klaar pomp vrijwel verdwenen.

Aparte olietank:

Tegenwoordig zijn er (ook Tomos) modellen met een aparte tank voor 2-takt mixolie onder de bagagedrager of (bij de Revival modellen) onder de buddyseat. In dat geval hoef je alleen maar benzine in de tank te doen. Hier wat voorbelden:
Afbeelding

Afbeelding

Bij de modellen met aparte tankt voor 2-takt olie zorgt de pomp op het vliegwiel ervoor dat de juiste hoeveelheid 2-takt mixolie bij de benzine wordt gemengd. Het is wel zaak om het peil van de 2-takt olie in het tankje regelmatig te checken en aan te vullen. Laat in geen geval de pomp drooglopen of lucht aanzuigen!

Geen aparte tank:

Heb je nog een ouder model zonder apart tankje, dan moet je, indien er geen kant-en-klaar mixpomp is, zelf brandstof moeten mengen. Ik mix zelf in een 5 liter jerrycan waarin ik thuis al een 100-125cc mixolie (2% (=1:50) van 5000 cc (=5 liter)) heb gedaan om dan bij het tankstation 5 liter benzine erbij te doen. Vanuit de jerrycan giet ik, na goed schudden, de brandstof over in de tank van mijn Tomos.

E10/ E5 en andere brandstoffen, hoe herken ik dat?

Let op, vroeger hadden we geen bio-brandstoffen zoals ethanol (waar de E voor staat bij E10 en 10 het maximale percentage aangeeft t.o.v. de benzine). E10 is NIET geschikt om te gebruiken voor onze Tomossen!!! Het tast aluminium aan en vreet rubber afdichtingen en slangen weg. Dit is heel vaak oorzaak van de motorische storingen die gebruikers melden.

Helaas is deze benaming nog niet uniform doorgevoerd bij de verschillende tankstations. Vaak wordt (ten onrechte) nog de naam Euro95 gevoerd, terwijl het om E10 gaat. Let hierop, er zit een E10 sticker (wettelijk verplicht) bij de houder waarin het vulpistool zit.Afbeelding

Zit deze sticker er niet, dan is al twijfelachtig wat er in de tankinstallatie zit en is ons advies hier dan ook niet te tanken!! Wanneer je kan tanken bij een kant-en-klaar mixpomp, kan het zijn (zoals ik dat vroeger ook heb gezien) dat de eigenaar ervan vanuit de E10 pompen de tank van het apparaat aanvult. Dit heeft al vaker tot problemen geleid, aangezien E10 dus niet geschikt is voor alle carburateur motoren. Vraag eventueel eerst binnen aan de balie welke benzine in het apparaat zit voordat je gaat tanken bij een kant-en-klaar apparaat.

Om schade en problemen te voorkomen, kan Premium benzine (zoals V-Power (Shell), Excellium (Total), Synergie(Esso) of Ultimate (BP)), populair de Euro98 of Super benzines genaamd, probleemloos getankt worden. Maar let op de sticker bij het vulpistool of dit E5 is.
Afbeelding

Bij deze Premium brandstoffen kan tot maximaal 5% ethanol bijgemengd zitten, deze verhouding geeft normaal geen problemen met carburateur motoren. Vaak zit er bij de Euro98 of Super helemaal geen ethanol bijgevoegd. Het is wellicht wat duurdere benzine, maar het voorkomt een hoop ellende en meerkosten als je onderdelen moet gaan vervangen.

Alternatief voor traditionele brandstoffen:

Als alternatief voor de traditionele (mix)benzine, is er Aspen brandstof (zie foto). Afbeelding

Deze brandstof kost bijna het dubbele van de traditionele brandstoffen en is verkrijgbaar in 1 en 5 liter verpakking en o.a. verkrijgbaar bij Welkoop. Dit is een niet-aardolie product, kan voor lang tijd in de tank blijven zonder te vergaan (wat met traditionele brandstoffen kan gebeuren en "vergomt") en volledig geschikt voor alle toepassingen waar een 2-takt motor gebruikt wordt (denk aan bijv. bosmaaiers, heggescharen en kettingzaag). Soms wordt hetzelfde verkocht onder de naam van het apparaatmerk als Husqvarna, Stihl etc..

Er bestaan 2 soorten Aspen, oranje 1:50 mix (Aspen 2) en blauw (Aspen 4, bedoeld voor 4-takt motoren of 2-takt met aparte olietank). De blauwe Aspen 4 kan zonder probleem gebruikt worden in je Tomos met aparte 2-takt mixolietank, of met 2-takt olie gemengd worden als je zelf wil mengen. Wil je niet zelf mengen, neem dan de kant-en-klaar versie (oranje Aspen 2). Doe deze laatste niet in een Tomos met apart olietankje, anders wordt het mengsel te vet en gaat je Tomos overmatig blauw roken.

Tot slot, Aspen brandstof bevat helemaal geen ethanol.

Toch een keer E10 getankt?

Geen nood. Een keer is niet erg (al is dit afhankelijk van de staat van je Tomos), maar langdurig gebruik van E10 brandstof in je Tomos kan leiden tot problemen. Tank de volgende keer weer gewoon met Euro98.