Pagina 1 van 1

tomos trilt boven 2e versnelling

Geplaatst: 01 feb 2023 01:14
door Quinn.v
Goeiedag,

Ik heb een tomos a35 en ben laatst samen met een vriend van me op de tomos wezen rijden. Echter toen ik er het volgende ritje zelf op ging rijden trok hij matig (nog wel gwn tot 50+kmh) en begon het frame te trillen zo'n 1500 tot 2000 toeren boven de 2e versnelling waarna als je doortrekt het weer wegebt. Ook voel ik daarbij het stuur ietsje naar links trekken ook op hogere snelheden. heeft iemand enig idee wat dit zou kunnen veroorzaken. Zit tevens wel net een "nieuwe" 2e hands koppeling op gemonteerd, omdat de vorige aanliep op de wat ik vermoedde naaldlagers aan de binnenkant. In het begin was dat opgelost maar het lijkt wel of het langzaam weer terug komt ook met deze andere koppeling.

Ook heb ik een jaar geleden ongeveer het hele blokje opnieuw opgebouwd omdat mijn krukas lagers verroest waren. heb alle pakking toen vervangen en lagers waar nodig. Ook de krukas is daarbij vervangen samen met de keerringen. Als iemand iets weet hoor ik het graag anders ga ik zelf nog even verder neuzen. Tevens heb ik ook al gekeken of mijn band recht staat en dat staat hij wel gewoon.

Setup: airsal 65cc, 15/15 carb, sproeier 59, voor de rest alles standaard (ook sigaar uitlaat) ook luchtfilter standaard. wel iets aangepast voor beter airflow

Alvast bedankt.

Re: tomos trilt boven 2e versnelling

Geplaatst: 01 feb 2023 09:18
door fons716
Ik neem aan dat je het koppelingshuis hebt vervangen, er zitten koppelingshuizen tussen die niet zuiver rond zijn en dus onbalans hebben (wand dikte is dan niet rondom gelijk-even dik)

Naar links trekken.
Veert de voorvork nog goed en is hij recht.
Staat het achterwiel netjes recht in de achterbrug en ligt de ketting niet te strak.
Heeft de achterbrug veel zijwaartse speling??

Re: tomos trilt boven 2e versnelling

Geplaatst: 02 feb 2023 15:30
door Quinn.v
het naar links trekken lijkt wel te zijn verdwenen nadat ik mijn banden weer goed heb opgepompt echter is dat rare geluid en trillen er nog wel, ik zal binnekort als ik tijd heb even een filmpje maken ervan. bedankt voor je reactie in ieder geval. het gekke is namelijk dat nadat hij 2 maanden stil had gestaan was het weg maar nu ik er 2 dagen op rijd komt het langzaam weer terug.

Re: tomos trilt boven 2e versnelling

Geplaatst: 03 feb 2023 20:12
door Quinn.v
https://youtube.com/shorts/WUMuwSW7Owk?feature=share is een linkje naar het een filmpje kan m hier niet in zetten

je hoort t geluid bij t schakelen zelf en als hij wat hoger in de 2e versnelling zit. als hij door trekt is er verder niks aan de hand dit was niet harder dan 30

bedenk me nu trwns ook dat het de vraagtekenveer kan zijn met schakelen maar waarom zou hij dan boven de 2e versnelling het alsnog hebben. is trouwens met afremmen en gasgeven op het zelfde toerental

Re: tomos trilt boven 2e versnelling

Geplaatst: 03 feb 2023 23:21
door fons716
Wat heb je aangepast aan het luchtfilter??
Sproeier 59 kan ook niet met een 65 cv en een 15-15 carb.
Welk kopje zit er op??

Re: tomos trilt boven 2e versnelling

Geplaatst: 03 feb 2023 23:51
door Quinn.v
ja is gewoon standaard lucht stroom. heb alleen een stukje van dat uitsteksel afgezaagd. ik heb een hele oude waarbij de carburateur onder de benzine tank hoort te zitten dus past er geen originele luchtfilter op maar voor de rest is die bougie wel koffie bruin.

Heb m 65cc gekocht maar wil niet harder dan 55 kmh en 50cc heeft voor mij ook te weinig koppel denk ik. dus heb ik deze redelijk dicht gepropt. maar toch is het gek want voordat ik er met 2 personen op ging rijden was het niet aanwezig.

Re: tomos trilt boven 2e versnelling

Geplaatst: 08 feb 2023 02:08
door Quinn.v
Vgm is t trwns hogedrukkop maar dat zou toch niks uit moeten maken ? Airsal 65 cc

Re: tomos trilt boven 2e versnelling

Geplaatst: 08 feb 2023 18:33
door fons716
Weet je of het recht kort spruitstuk wel 15mm is, origineel zijn die maar 12mm....is op te boren naar 15mm of een grotere kopen. (omdat je sproeier 59 hebt)

Als je een hd kopje denkt te hebben is het wel handig om te weten of het een 50cc of 65cc kopje is, sommige draaier er maar iets op omdat het een HD kopje is....een 44mm kopje is voor een 65cc.

Heb je wel een gaas filter in de carb zitten, anders wordt er niets gefilterd.
Het aanzuig gat waar de lucht in de behuizing gaat dient een paar mm groter te zijn als de carb.
Die behuizing is eigenlijk alleen maar een demper tegen het aanzuig geluid, hij filtert niets...dat doet het gaas filter wat je in de carb drukt.

Re: tomos trilt boven 2e versnelling

Geplaatst: 25 mei 2023 12:17
door Quinn.v
ik weet dat t misschien niet meer relevant is maar voor de mensen die t nog interesseert, heb gewoon een tijdje doorgereden tot nu toe nog niks aan de hand verder. Het lijkt wel iets minder te zijn geworden maar volgens mijn lokale brommerzaak ligt het waarschijnlijk aan de versnellingstandwielen de middelste zegmaar. Als daar speling op zit gaat hij wat meer klapperen.

Re: tomos trilt boven 2e versnelling

Geplaatst: 26 mei 2023 07:48
door fons716
Tandwiel 2e versnelling zit vast op de as.
Tandwiel 1e versnelling heeft altijd wat speling