Pagina 1 van 1

Spanning na gelijkrichter geeft ellende

Geplaatst: 27 apr 2023 21:44
door HenkNummerZoveel
Beste Tomos-vrienden,

Ik heb bij Ali een mooie led lamp gekocht zowel voor als achter. Voor ie het type met led ring voor dagrij en powerled voor snachts. Die ledring heeft een draad voor wit licht en een draad voor oranje licht. Die draad voor oranje heb ik niet in gebruik, en netjes geïsoleerd weggestopt.
Achter een mooi retro-look led lampje. Ik had er meteen een gelijkrichter bij besteld want mijn Tomos heeft enkele 12V AC.

Ik heb de spanningsregelaar nu aangesloten op de gelijkrichter en van daar naar de koplamp. Dit getest en er kwam mooi licht uit. Vervolgens het achterlicht aangesloten. Als ik de verlichting nu aan doe (de dagrij verlichting ledring) dan wordt deze oranje-achtig van kleur als het toerental wat toeneemt. Bij het afkoppelen van het achterlicht verdwijnt dat probleem. Dat oranje wisselt steeds van kleur in alle schakeringen en is duidelijk anders dan de oranje optie die je ook aan kunt sluiten.

Ik denk dat er te veel rimpel en ruis op de 12V DC zit waardoor dit ontstaat, maar weet dit niet zeker, ik heb geen scoop oid.

Is hier iemand die dit herkent, of weet wat er aan de hand kan zijn? Kun je dit afvlakken o.i.d.?

Re: Spanning na gelijkrichter geeft ellende

Geplaatst: 28 apr 2023 11:45
door fons716
Ik heb de spanningsregelaar nu aangesloten op de gelijkrichter.....ik neem aan dat je het andersom bedoelt.

Rimpel kun je afvlakken met een grote elco, of het helpt?

Misschien stoort de bougie het zaakje.

Re: Spanning na gelijkrichter geeft ellende

Geplaatst: 28 apr 2023 21:15
door HenkNummerZoveel
Inderdaad dat is een schrijffout.

Het is dus spoel, spanningsregelaar, gelijkrichter en dan de verbruikers.

Die elco had ik ook gedacht maar als ik wat googel dan kom je er op uit dat je een elco van maat verhuisdoos nodig hebt.

Ik zit nu te denken aan een dc-dc converter. Die kan helpen om de rimpeling en ruis weg te nemen las ik. Iemand ervaring mee?

De opmerking over dat de storing mogelijk wordt veroorzaakt door de bougie zou plausibel kunnen zijn en is een goede hint. Echter, als ik het led achterlicht afkoppel is het probleem er niet meer. Dus de ik niet dat dat het is....

Re: Spanning na gelijkrichter geeft ellende

Geplaatst: 28 apr 2023 23:02
door fons716
Probeer eens de dc massa gescheiden te houden, dus niet het frame gebruiken.

Re: Spanning na gelijkrichter geeft ellende

Geplaatst: 29 apr 2023 21:04
door HenkNummerZoveel
Probeer eens de dc massa gescheiden te houden, dus niet het frame gebruiken.
Ik heb het dv gedeelte los van het ac, dus met plus en min kabels. Als.ik de klaxon indruk (die aan het geaarde frame ligt, dan gaat de koplamp ineens veel feller schijnen. Ik ga die klaxon dan ook loskoppelen, want dat doet iets wat ik niet kan overzien en ik wil geen schade aan mn mooie nieuwe ledlampen.

Ik heb vandaag een schakelaartje op het achterlicht gezet zodat ik die uit kan zetten op moment dat ik de led ring aan wil hebben. Het is een workaround maar wel.de goedkoopste oplossing die ik zo kon bedenken.......

Re: Spanning na gelijkrichter geeft ellende

Geplaatst: 30 apr 2023 09:36
door fons716
Al eens getest als je een gestabiliseerde voeding 12v aansluit of het dan wel goed werkt(of een accu), daarna Tomos starten om te kijken of de cdi-bobine en bougie het probleem veroorzaken.

Loopt de kabel voor het achterlicht bv kort langs de cdi-bobine zodat hij storing op pikt?

Met een Dc Dc Converter 12v moet je wel de minimale spanning halen met het stationair toerental voor de converter....anders blijft het donker.