Pagina 1 van 1

Tomos start niet omdat bougie niet vonkt

Geplaatst: 14 mei 2023 08:06
door Syncese
Daar was ik dan. Een stukje aan het rijden met een standard tomos a35. En toen gebeurde het. Uit het niks stopt de motor. Net alsof je het contact uit draait. Alles geprobeerd. Later gekeken wat het probleem was. De bougie vonkt niet. Dus als eerst een nieuwe bougie bhs7 erin gezet. Dat was het probleem niet. Daarna een nieuwe bougiekabel. Ook dat heeft niet gewerkt. Daarna zelfs een hele nieuwe bombine/cdi gemonteert. En ook dat verhelpt het probleem niet.

Wel zie ik dat er een kabeltje los hangt. Ik weet niet waar die aan gemonteert zou moeten worden. Er zijn sowieso losse kabels. Want het blok ondersteunt e-start. Maar die is niet aangesloten. Dus alleen kicken. Als iemand raad weet. Heel graag en alvast bedankt.

Specs:
Tomos a35 2010
Pickup ontsteking
65cc cilinder dmp (maar was 50cc toen het gebeurde)

Re: Tomos start niet omdat bougie niet vonkt

Geplaatst: 14 mei 2023 10:27
door fons716
De zwarte draad uit het blokje los maken van bobine cdi en met een multimeter de zwarte draad die het blok in gaat door meten....moet rond de 300 ohm zijn....dan is de spoel op de grondplaat goed.

Massa bobine cdi kun je beter aan het blokje maken door een extra massa draad...frame is vaak roestig waar je het blokje tussen het frame klemt....en de roestige blokbouten maken amper contact in de 3 gaten door het blok door het geoxideerd aluminium.

Re: Tomos start niet omdat bougie niet vonkt

Geplaatst: 19 mei 2023 21:00
door shadowranger
Ik denk, als ik de foto bekijk, dat de bobine/ cdi een 4-draads versie is, voor een pick-up ontsteking. Daar zijn de witte en zwarte draad voor bedoeld. Als je geen pick-up ontsteking hebt, heb je een verkeerde bobine. Voor de ontsteekspoelen heb je een rode draad, de bruine is de massa.