Pagina 1 van 1

Achterbrug as verwijderen

Geplaatst: 02 sep 2023 17:48
door DaanA35
Goedemiddag allemaal,

Ik ben erachter gekomen dat mijn achterbrug speling heeft en dat de as vastgeroest zit in de bussen in het frame. Het probleem is nu dat de achterbrug as en de bussen er totaal niet uitkomen. Ik heb dit probleem al vaker voorbij zien komen op het forum maar de as en de bussen komt er op geen manier uit.

Ik heb geprobeerd eerst de bout te draaien in de bussen maar de boutkop is afgebroken toen ik eindelijk dacht dat er beweging in zat. Toen heb ik het overige stuk schroefdraad aan het andere uiteinde afgeslepen om zo de achterbrug er af te halen.

Ik heb ondertussen gaatjes geboord tussen de binnenste bus en de 2 buitenste bussen maar ik krijg ze er nog steeds niet uitgetimmert. Het zooitje heb ik al meerdere keren warm gestookt met een gasbrander en flink laten weken in de WD40 maar nog steeds geen succes.

Heeft iemand toevallig nog een manier die ik kan proberen om het los te krijgen.

Ik hoor het graag!

Groet,
Daan

Re: Achterbrug as verwijderen

Geplaatst: 02 sep 2023 19:36
door fons716
Eerst met boor 12 aan beide zijde de bout iets weg boren zodat de achterbrug eraf is.(dat kan met een goede accu of gewone boormachine waar een 13mm kop op zit)
Dan wordt het uitboren met een boor van 18mm aan 1 zijde, ongeveer 3,5 cm diep. (bus in het frame is 28mm lang)
kolomboormachine nodig.

Dan in het geboorde gat een stuk rond massief van 16mm zetten en met een moker jezelf uitleven, frame moet je zeer goed ondersteunen op bv een aambeeld met een bus eronder waar 22mm doorheen kan...mocht de bus die in het frame zit er ook mee uitkomen.

De bussen in het frame krimp ik door er met een laselektroden 2,5mm er een paar rupsjes in te lassen. Lasapparaat nodig.

Met propaan en butaan kun je koken maar geen groot stuk metaal rood gloeiend stoken.

Re: Achterbrug as verwijderen

Geplaatst: 03 sep 2023 22:27
door DaanA35
Bedankt voor het advies Fons.
Vannacht heb ik hem voor de 2e nacht in de WD40 gezet en toen ik er vandaag een paar keer op sloeg zat er beweging in. De bout met binnenste bus eruit kunnen slaan en de 2 buitenste bussen met een ijzerzaag een gleuf in gezaagd en deze er ook uit kunnen tikken.

Re: Achterbrug as verwijderen

Geplaatst: 04 sep 2023 09:03
door fons716
Mooi dat het zonder dure spullen gelukt is, zooi kan erg vast zitten zoals je ondervonden hebt.

Nieuwe bussen en as monteren met heeel veel kopervet dan roest het niet meer vast....geen lagervet of iets anders gebruiken.