Pagina 1 van 1

Tomos loopt slecht en wordt gloeiend heet

Geplaatst: 07 sep 2023 20:11
door SJ2006
Hallo forumleden,

Hieronder kort mijn setup

Officieel een Tomos A3 uit 2005 met een A55 blok
65cc airsal, met hogedrukkop voor 65cc
15/15 carb met 15mm spruitstuk en sproeier 68
Power filter
28mm MTB Bullit terugloop uitlaat
Snel Membraam
Ontsteking op bromstand
TWV 26-22

Mijn Tomos rijdt erg slecht, hij trekt slecht op en zakt eerst in toeren voordat hij langzaam begint op te trekken. De Tomos komt niet boven de 50 km/u uit. Na 10 minuten rijden zijn de cilinder, uitlaat en bougie gloeiend heet. De rechter en linker carterhelften zijn erg ook erg warm evenals het spruitstuk (je kan nog wel je hand erop houden). Als de brommer stationair loopt klinkt er ook een soort gerinkel bij de cilinder en als ik vol gas geef dan maakt hij het bekende verzuip geluid en valt uit. Ik heb hier gecheckt op valse lucht en heb daartoe alle pakkingen vervangen en bij de voet pakking een klein beetje vloeibare pakking gesmeerd. Hierna reageerde hij nog heel licht bij de voet pakking, maar het was zo weinig dat ik twijfels heb over de valse lucht. Het blok is al meerder keren uit elkaar geweest voor nieuwe pakkingen, nieuw naald lager, nieuwe zuiger veren, nieuwe tapeindes, nieuwe vraagteken veer en ga zo maar door. Meeste tomossen met 65cc halen toch minimaal de 65 met aardig wat trekkracht. Dit Tomos project begint een beetje deprimerend te worden en ik ben ten einde raad. Heeft iemand ideeën wat er mee aan de hand kan zijn?

Alvast bedankt voor de reacties en eventuele hulp!

Re: Tomos loopt slecht en wordt gloeiend heet

Geplaatst: 08 sep 2023 08:54
door fons716
Welk type voetpakking heb je gebruikt?
Heeft je sproeier 68 ook een logo erop staan?

Hoe is de kleur van de bougie?

Re: Tomos loopt slecht en wordt gloeiend heet

Geplaatst: 08 sep 2023 09:45
door SJ2006
Ik heb een 4mm voetpakking gebruikt voor de A55 (voetpakking voor grotere poorten). De sproeier zal ik even nakijken, maar het is volgens mij een SHA sproeier. De kleur van de bougie is mooi koffie bruin en heeft geen troep erop zitten of iets dergelijks. Er zit een een NGK B7HS in voor de duidelijkheid. Ik zal kijken of ik voor de duidelijkheid even foto’s kan toevoegen.

Re: Tomos loopt slecht en wordt gloeiend heet

Geplaatst: 08 sep 2023 10:04
door fons716
Beter is nog een pakking zelf snijden omdat het pasvlak van een Airsal cilinder kleiner is dan een originele A5 cilinder.

viewtopic.php?f=64&t=17235

Afbeelding

Re: Tomos loopt slecht en wordt gloeiend heet

Geplaatst: 08 sep 2023 10:24
door SJ2006
Ik zal vandaag of morgen even pakkingspapier halen en dan een grotere voetpakking maken. Maar kan iemand verklaren waarom mijn blok zo kokend heet wordt (het is een luchtgekoelde cilinder dus die wordt altijd wel heet), maar zelfs mijn linker Carter kap waar de kickstart en vliegwiel achter zitten wordt erg warm terwijl hier geen olie loopt. En het gerinkel bij mijn cilinder kan ik ook niet verklaren.