Pagina 1 van 1

verlichting dimt

Geplaatst: 01 jun 2014 08:02
door Arnold
Welke Tomos model heb je? A3b
Wat is het bouwjaar? 1978
Sinds wanneer speelt dit probleem? Sinds kort
Wat is het probleem? Tijdens het rijden dimt plotseling het voor- en achterlicht. Ze geven dan beide minimaal licht af. Na opnieuw starten doet alles het weer gewoon.
Onlangs nog iets verandert aan je Tomos? Alleen groot onderhoud gepleegd. Ketting en tandwielen, olie, bougie en veel schoonmaken.

Als ik rij dimt soms mijn verlichting tot mijn beide lampen nog maar een heel klein beetje licht afgeven. Aangezien ik altijd in het donker naar mijn werk moet is dit wel een belangrijk punt.
Dit lijkt mij een electra probleem en aangezien ik alleen een kickstart heb en geen accu, zit ik aan de spanningsregelaar te denken.

Ik hoop dat hier iemand de oplossing weet.

b.v.d.

Arnold

Re: verlichting dimt

Geplaatst: 01 jun 2014 11:22
door RBurgundy
De spanningsregelaar kan inderdaad zorgen voor raar gedrag met verlichting. Na het vervangen ben ik zelf ook af van dit soort problemen. Daarnaast zou ik alle draden nog even controleren dat ergens niet kortsluiting wordt gemaakt.

Re: verlichting dimt

Geplaatst: 01 jun 2014 11:28
door Arnold
Bedankt voor je reactie.

Ik heb tijdens de grote beurt ook alle bedrading nagelopen en verbindingen schoon gemaakt, maar extra checken kan nooit kwaad :) .
Dan ga ik toch maar een nieuwe spanningsregelaar bestellen.

Groetjes,

Arnold

Re: verlichting dimt

Geplaatst: 01 jun 2014 11:32
door Arnold
Ik heb echter nu een éénpolig model spanningsregelaar. Kan ik daar ook een driepolige opzetten? en aan welke pool moet ik de stroomdraad dan bevestigen? :?

Re: verlichting dimt

Geplaatst: 01 jun 2014 11:58
door shadowranger
Ik durf het niet met zekerheid te zeggen of de driepolige versie gelijk is aan de enkelpolige. Beter ga je naar de lokale bromboer en haal eenzelfde type. Neem voor de duidelijkheid de oude even mee. Ik meen dat de enkelpolige alleen werken o.b.v. overspanning, wat ze doorlaten naar het frame. Wellicht kan een elektrotechnisch persoon hierin eventueel aanvulling geven.

Waarschijnlijk zal de driepolige ook wel werken, maar ik weet dat niet 100% zeker. Als ik het schema mag geloven zou jouw gele draad die je nu op de regelaar hebt, op de linker van de 2 horizontale pootjes kunnen zitten, dat zul je moeten proberen. In principe is dat de input. De output zit ernaast en is normaal voor aansturing van remlichten (vandaar een dubbele gele draad uit voor de nieuwere types). De poot die er dwars op staat is massa, wat normaal ook via de body (behuizing) aan het frame wordt gegeven. Gezien de leeftijd van je Tomos, kan het zijn dat de massaverbinding naar je frame slecht is waardoor de spanningsregelaar de "overspanning niet kwijt kan? Heb je de verbindingen al eens goed schoongemaakt?

Op mijn Tomos zit nog steeds de enkelpolige die af-fabriek is gemonteerd en heb nog nooit gehoord dat deze de geest geven, tenzij ernstig mishandeld. Soms kan het idd komen door sluiting tussen 2 draden dat verlichting zodanig dimt dat er nauwelijs nog licht zichtbaar uitkomt. Trek eens de bekabeling los van het achterlicht als het weer gebeurd. Misschien heb je in de kabelboom naar achteren sluiting doordat de kabels doorgeschuurd zijn of door ophoping van vuil wat deels elektrisch geleid.

Re: verlichting dimt

Geplaatst: 01 jun 2014 15:54
door Arnold
dank je. Hier kan ik wel iets mee. De bedrading naar het achterlicht heb ik idd. nog nooit gecheckt. Dat ga ik dan ook eerst doen en anders toch naar de bromboer. :)

Re: verlichting dimt

Geplaatst: 07 jun 2014 07:57
door Arnold
Bedrading naar achterlicht gecheckt en gereinigd. Vooralsnog functioneert de verlichting naar behoren. Ik hoop dat dat zo blijft. :)

Re: verlichting dimt

Geplaatst: 07 jun 2014 09:52
door shadowranger
Mooi, scheelt je weer kosten als dit het bleek te zijn.