Berichtdoor Vuile Beunkoe » 14 okt 2006 01:23
3 onderste voor opwekken van een spanning voor de ontsteking, deze spanning word doorgevoerd naar cdi/bobine.
Bovenste is lichtspoel meen ik.
waarom zo geplaatst? Spanningopwekking word verdeeld over meer graden tov 2spoelsontsteking, misschien gunstiger magneetveld?
ik citeer uit profielwerktuk van een vriend:
Aan de ronddraaiende krukas zit een vliegwiel. Aan de binnenkant van het vliegwiel zitten ronde magneetstrippen met links en rechts een noord en zuidpool. Door de ronddraaiende beweging van de krukas gaat het vliegwiel ook draaien. Vervolgens draait het vliegwiel over een spoel(zie plaatje 2). Dus wordt de spoel steeds afgewisseld met noordpool en zuidpool. Er ontstaat een stroom. Deze stroom wordt doorgegeven aan de bobine CDI. Deze bestaat uit 3 dingen, een condensator, thyristor en een transformator.
Allereerst gaat de opgewekte stroom naar de CDI. Deze bestaat uit een condensator een thyristor. Deze condensator is in staat een lading vast te houden, zonder al te veel verlies van spanning. Dit is nodig om de stroom die het vliegwiel bij een ronde opvangt tijdelijk op te slaan. Vervolgens wordt de opgebouwde stroom naar de thyristor gestuurd. Deze bestaat uit een schakelbare doorgang met een extra stuuraansluiting. Door stroom op deze stuuraansluiting te zetten gaat de schakeling open of dicht. Bij je ontsteking wordt de stroom die uit de condensator komt aan de stroom ingang van de thyristor gezet. Vervolgens wordt er op de gate die de schakeling dus uit of aan kan zetten, een sensortje aangesloten die een klein schokje afgeeft waneer het vliegwiel waaraan op een bepaalde plaats een extra magneetje zit in contact komt met het zendertje. De stroom uitgang wordt dus steeds als het magneetje op de krukas langs het sensortje open dicht open dicht gezet.
Vervolgens wordt deze stroom naar de bobine gestuurd. De bobine is een transformator Die reageert op stroom veranderingen. Dus laat hij een stroom door wanneer de schakeling aan de primaire kant wordt aan of uitgeschakeld.
En dit is nu precies wat je thyristor heeft gedaan
Nu hebben wij dit uitgetest. We hebben een transformator gepakt, en aan de primaire kant een batterij gezet met een drukschakel aan er tussen. Aan de secundaire kant hebben we een lampje gezet. En zoals verwacht bleek dat bij het duwen op de drukschakelaar het lampje een flits gaf en bij het loslaten van de drukschakelaar
In de ontsteking werkt het als volgt; Aan de primaire kant komt de door de thyristor doorgegeven stroom binnen. Deze stroom gaat om een spoel met veel windingen. Vervolgens wordt de stroom omgezet in een inductie stroom, en gaat door de op dat moment gemagnetiseerde kring heen. Vervolgens wordt deze indictie stroom aan de secundaire kan weer omgezet naar een gewone stroom. Het enige verschil is dat aan de secundaire kant weinig windingen zitten. Hierdoor krijgt de stroom die eerst veel stroom bevatte en weinig spanning, ineens weinig stroom en heel veel spanning. Deze hoge spanning is nodig om een vonk te laten overspringen.
[*] Let op uw kinderen, denk om mijn snelheid [*]